İşçi Mahallesi işçiden işçiye uzanan bir dayanışma köprüsüdür. İşçinin sözünün kurulduğu, hakkının savunulduğu, sesinin duyulduğu bir mahalledir. İşçi Mahallesi yaşadığı hak kayıplarına karşı yan yana durmayı seçen, mücadelelerle kazanılmış haklarını korumaya ve geliştirmeye çalışan, bir kuruş hakkını bile patronlara bırakmayı reddeden bir işçi birliğidir. Bu mahallede işçiler ve onların aileleri, çocukları ve onlarla dayanışma içerisinde olmak isteyen herkes vardır. Ve haklarını arayan tüm işçilere kapıları açıktır.

Türkiye’de her sektörden işçiler olarak ağır koşullar altında çalışıyoruz. İşten atılma korkusu,  patron baskısı, açlık sınırının altında asgari ücret, vergi yükü, sağlık ve güvenlikten yoksunluk ve daha birçok sorunla her gün her an boğuşuyoruz.  Uzun ve bıktırıcı saatlerde, ağır koşullarda çalışıp bir de haklarına ulaşamama ve patrona kaptırma korkusu bu günleri ve bu zorlu koşulları daha da zorlaştırıyor. 

Tüm bu zorluklar ve ayrımcılıklar hayatlarımızı kurarken yan yana olmayı, dayanışmayı ve haklarımızı öğrenerek onları koruyucu bir zırh olarak giyinmemizi zorunlu kılıyor.  On yıllarca mücadele edilip kazanılan haklarımız bir bir yok ediliyor. İkramiyeli işyeri kalmadı, SGK’lı çalışmak hayale dönüşüyor, çalışan da ayrıcalıklı sayılıyor! Ücretlerin tamamı asgari ücrette eşitlendi. Çocuk parası, yakıt parası, erzak yardımı neredeyse kalmadı. Bir kuru maaşla ekonomik olarak rahatlayamıyoruz. İnsanca geçinecek ücretler alamıyoruz. İşte tam da bu yüzden sınıf dayanışmasının ne kadar önemli olduğunu hepimiz yaşamlarımıza bakarak anlıyoruz. Onun için diyoruz ki gelin işçi mahallesini hep birlikte kuralım. Haklarımız için mücadele edelim.

İşçi Mahallesi olarak; yaşanan hak kayıplarının birçoğunun işçinin patron karşısında kendini yalnız ve güçsüz hissetmesinden ve haklarını yeterince bilememesinden kaynaklandığını biliyoruz. Bu sebeple haklarını bilen ve onları patron karşısında mesai arkadaşlarıyla birlikte savunan işçiler olabilmemiz için “işçi okulu” oluşturmaya çalışıyoruz.

İşçi Mahallesi olarak işçi çocuklarının eğitimdeki fırsat eşitsizliğinden çocukların en az etkilenmesi için onları gönüllü öğretmenlerle buluşturmaya ve işçi çocuklarına eğitimlerini daha adil koşullarda tamamlayabilmeleri için burs olanakları yaratmaya çalışıyoruz.

İşçi Mahallesi olarak kadın işçilerin işe alınırken, çalışırken, ücret alırken yaşadığı ayrımcılıkları biliyor, tanıyor ve bunların yaşamlarımız üzerindeki etkilerini azaltmak için yan yana ve dayanışma içerisinde olmak istiyoruz. Şiddet, taciz- tecavüz ve ayrımcılıkların önüne kolektif bir çaba ile geçmek istiyoruz.

İşçi Mahallesi olarak sanatın sadece ayrıcalıklı kesimlere ait bir uğraş olmadığından yola çıkarak ağır çalışma koşullarında çalışan işçilerin sanatla buluşmasının olanaklarını yaratmaya çalışıyoruz.

İşçi Mahallesi olarak işçilerin yaşamları ve hakları ile ilgili olan meselelerde onların yanında ve onlarla birlikte çalışıyoruz.  İşçilerin haklarının sonuncu sıralarda geldiği bu düzende emeğin değerinin bilinmesi için işsizlikle ve pahalılıkla mücadele ediyoruz.  

Bu düzende hangi konjonktür yaşanırsa yaşansın hep işçiler haksız ve zararlı çıkarılıyor. Günden güne haklarımız sahip çıkmadığımız ölçüde elimizden kayıp gidiyor. Oysa bizler emeğimizin en yüce değer olduğunu benimsemişiz. Her dilden, her renkten, nereden gelirse gelsin hepimizin emeğini aynı değerde görüyoruz. Bugün ses çıkarmaz ve mücadele etmezsek ve emeğimize sahip çıkmazsak daha fazla kaybeden yine biz işçiler olacağız. Bizler diyoruz ki tek kişiyken bile haklarımızı savunmamız ve onlara ulaşmamız imkânsız değil. O halde artık haksızlığa uğradığımızda kabullenmemeliyiz. İlk zorlukla karşılaştığımızda kazandığımız haklarımızdan vazgeçip patronlara bırakmamalıyız. Kendimizin ve çocuklarımızın geleceğini güvence altına almak, insanca çalışıp, insanca yaşamak için mücadelemizi yükseltmeliyiz.

Haydi, şimdi bunun için İşçi Mahallesi’nde yan yana gelelim. Birbirimize el verelim.  İşçi hakları mücadelesine güç verirken bizler de işçiler olarak güçlenelim. İşçi Mahallesi’ni hep birlikte büyütelim. 

İŞÇİ MAHALLESİ

İŞÇİ YAŞAMI VE HAKLARI VAKIF G.