Genel Haber

Özel Sektör Öğretmenleriyle Haklarımız Atölyesi

14 Haziran Çarşamba akşamı özel sektör öğretmenleriyle “Haklarımız” konulu bir atölye çalışması gerçekleştirdik. Bu atölyede iş güvencesinden, asgari ücret politikasına, çalışma koşullarının iyileştirilmesinden eğitimin ve öğretmenlerin ihtiyaçlarına kadar pek çok konuda konuşmalar yapıldı.

Atölyenin belli başlı sonuçları şunlar olmuştur:

1- İş Güvencesi

Özel sektör öğretmenlerinin belirsiz süreli sözleşmeler yoluyla iş güvencesi yok sayılıyor. Yasaya aykırı olarak 10 – 11 aylık sözleşmelerle özel sektör öğretmenlerini de bağlayan iş kanunu ihlal ediliyor. İş güvencesi en çok “Her sezon yeni bir iş bulmak zorunda bırakılıyoruz” sözleriyle ifade edilmiştir.

2- Asgari Ücret Politikası

Özel Sektörde Öğretmenler, asgari ücretin hatırı sayılmayacak bir tık üstündeki ücretlere çalıştırılıyor. Asgari ücretin üstü elden ödeniyor. Düşük ücretler alan öğretmenler tek başına geçimlerini sağlayamıyorlar, hayatlarını idame ettiremiyorlar.

3- Çalışma Koşulların İyileştirilmesi Özel Sektör Öğretmenleri uzun çalışma saatlerine sahipler. Çoğunluğu günde 10 saatin üzerinde derse giriyorlar. Ek ders ücretlerini alamıyorlar. Yönetici baskısı altında mobinge maruz kalıyorlar. Angarya olarak tanımlanabilecek çok sayıda işle uğraşmak zorunda bırakılıyorlar. Sosyal haklar maaşın içine yediriliyor. Burada çalışma saatlerinin düşürülmesi, mola ve dinlenme saatlerinin kullanılanilmesinin sağlanması, fazla girilen derslerin ek ders ücretlerinin ödenmesi ve angaryanın önlenmesi son derece önemli talepler olarak karşımıza çıkıyor.

4- Eğitimin İhtiyaçları İçin Değil Kurumun Menfaatlerine Göre Hareket Ediliyor!

Müşteri(veli) memnuniyetinin öne çıktığı kurumlarda öğrenci başarısından ziyade kurumun menfaatleri ve piyasalaşan eğitimin yani patronların ihtiyaçları gözetiliyor. Nitelikli, bilimsel, eşit bir eğitim sağlanmıyor.

5- Cinsiyet Ayrımcı Uygulamalar

Yöneticilerin işe alımlarda ve çalışırken cinsiyet ayrımcılığına ve ifadelerde bulunduklarına tanık olunuyor. “Kadın öğretmenlerle bu sene anlaşmam, erkek hocalarla anlaşacağım”, “bayan hocalar sorunlu oluyor” türünden cinsiyetçilik üretiliyor. Bu ayrımcılık ortaya çıktığında herhangi yaptırım ve denetim mekanizması işlemiyor. Ataerkil, niteliksiz ve bilimsel olmayan bu anlayışların ortadan kaldırılması da önemli hale geliyor.

6- Birlik, dayanışma, sendikalaşma

Okullarda, kurslarda sorunlarımızla baş edebilmek için sendikalaşmanın, birlik ve dayanışma içerisinde olmanın önemi büyük. Bu atölye vesilesiyle tüm özel sektör öğretmeni arkadaşlarımızı sendikalaşmaya ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir...

Bir yanıt yazın